Най-важното за BUG OUT BAG и всичко, което трябва да знаете за направата му!

И така, какво точно е Bug Out Bag (B.O.B, Евакуационна раница)?

Раницата за евакуация е съществено оборудване, когато става въпрос за готовност при спешни случаи. Раниците трябва да са леки, компактни и да носят само необходимото, за да оцелеете в случай на катастрофално събитие като пандемия, земетресение, война и тн. В тази публикация ще се задълбочим в най-важното за това, което прави Bug Out Bag ефективен.

Защо някой би имал нужда от B.O.B?

Това е най-големият въпрос, тъй като не всеки ще има нужда от такъв по една и съща причина. Няма съмнение, че на местно и глобално ниво е имало, има и ще има голям брой събития, при които хората се оказват в извънредни ситуации, и ще има нужда да се измъкнат безопасно от даден район.

Природни бедствия, терористични атаки, безредици, политически, икономически и социални сривове и т.н. са все големи събития, които биха изселили хората от домовете им. Всичко това са основни проблеми, при които всеки един от нас може да попадне по всяко време. Ако по някаква причина сте загубили дома и притежанията си или е трябвало да ги оставите след себе си. B.O.B е предпазна мярка, която може да ви помогне в непосредствените няколко дни след събитието . Не само при тези основни събития BOB би била от полза. Тъй като е много възможно тези неща да се случат или да не се случат, има много други ситуации, в които бихте могли да се окажете.

Може да ви се наложи да използвате B.O.B при земетресения, прекъсвания на електрозахранването, през зимата когато трябва да изминете разстояние, когато превозните средства нямат достъп до пътя. (Планинските Райони), Прибирайки се от работа, когато няма градски транспорт. Въпреки че те изглеждат незначителни на фона на голямо бедствие, със сигурност ще се радвате, че го имате и това много ще улесни ситуацията. За нас B.O.B не е просто чанта, пълна с комплект за оцеляване, тя е частица от нас, кажете го психологическа нагласа. На която можем да разчитаме, ако възникне нужда и това ще ни даде по-голям шанс на нас и нашите семейства да се справим по-лесно.

Какво трябва да съдържа Bug Out Bag?

Ако разгледате в интернет и потърсите екипировка за евакуация (BOB), ще прекарате дни в разглеждане на всички различни модели и списъци с артикули, които имат различните хора. Причината да има толкова много е, че всеки има различни нужди и съдържанието ще отразява редица фактори, които трябва да бъдат взети под внимание.

 • Колко човека е семейството ви?
 • Има ли стари хора или малки деца с вас?
 • За колко време планирате да се справяте?
 • Живеете в градски или селски район? Освен това в град или селски район, ще отидете след ситуацията?
 • Кое време на годината е? Ще ви трябват предмети за горещо или студено време?
 • Какъв е климатът?
 • Имате ли вие или вашето семейство някакви специфични нужди, лекарства, предмети и т.н.?

Така че в крайна сметка има много неща, които да се добавят за улесняване на тези ваши специфични нужди. Наличието на базов комплект е фантастично начало, тъй като ще ви даде минимума. Но ще откриете, че с времето ще започнете да  изграждате своя по-голям комплект.

Самата чанта

Комплектите за оцеляване обикновено са (но не винаги) във вид на раница. Те се предлагат в различни форми и стилове. Някои от тях са малко по-тактически и идват с воден мехур или имат отделения за организиране други са  по-простите стилове, по-близки до ежедневните  или туристическите раници. Какъвто и да е стилът, всички те трябва да бъдат здрави, издръжливи и изработени от максимално добри материали например модели на Tasmanian Tiger. Последното нещо, което искате е вашият B.O.B да ви провали, защото е лошо направен или има дефекти. Раницата трябва да е водоустойчива или да има външно покритие за дъжд. Нищо по-лошо няма от това да имате мокра екипировка, особено когато трябва да разчитате толкова много на нея. Това е от съществено значение, да предпазва вашия комплект и да го поддържа сух. Трябва да е удобна. Ще изминете известно разстояние с нея и добре организираната и разпределена раница ще ви помогне за по-добре разпределение на тежестта. Тя трябва да бъде достатъчно голяма, за да събере количеството екипировка, която планирате да носите. Няма смисъл да имате комплект за 72 часа, напъхан в мъничка раничка, която не се затваря правилно или се пръска по шевовете.

Огън

Да имаш начин и да можеш да запалиш огън е изключително важно. Не само, че огънят ще ви даде светлина и топлина, той ще свари водата ви, ще стопли вашите храни и разбира семоже да се използва за сигнализиране. Запалките, кремъците и устойчивите на вятър кибрити са всички основни елементи. Когато става въпрос за палене на огън, е добре да имате няколко начина да го направите, тъй като е от изключително значение. Ние лично си правим комплекти за бърз старт. Това са запалка, кибрит  и няколко топчета памук, покрити във вазелин. Това ни позволява да запалим огън много бързо и без много зор. 🙂

Храна и Вода

Храна:

Въпреки че можете да издържите без храна за около 3 седмици. Това ще е последното нещо, което искате да ви се случи, ако се наложи да излезете навън. Тази допълнителна енергия е необходима, за да се движите и да се затопляте, а това е комфорт, който не бива да се пренебрегва в екстремни времена. Ще искате да имате достатъчно храна, за да издържите. Тя трябва да се състои най-вече от дълготрайни  хранителни продукти с високо съдържание на мазнини и протеини. Търсите леки опаковки, които не се нуждаят от никаква или много малка подготовка преди да готови за консумация. Консервите не са подходящи, тъй като биха ви накарали да се чувствате като товарен кон.

Вода:

Ще ви трябва и достатъчно количество вода. Необходимото количество вода е 2 литра на човек на ден. Ако го носите със себе си, ще са ви нужни торбички с дажба (пликове с 500мл. вода и голям срок на годност), мехури (Camelback), бутилки и т.н. Освен това е силно препоръчително да имате начини за пречистване на водата, за да става годна за пиене. Елементи като филтри, сламки с филтри, таблетки и т.н. ще свършат тази работа. Наличието на малка походна печка (котлон) ще ви помогне да кипнете вода или да сготвите проста яхния.

Комуникации и навигация

Комуникации:

Възможността да общувате с други хора ще бъде другото, което ще облекчи ситуацията ви. Независимо дали ще комуникирате с членове на семейството или да говорите с други хора. Мобилният ви телефон ще бъде първото нещо, до което имате достъп, така че е разумно да носите някаква Power Bank, за да заредите телефона когато се наложи. Има хора, които носят в раниците си слънчево зарядно. Ако обаче телефоните нямат обхват или конвенционалните комуникации са се сринали, ще ви трябват други начини за комуникация, това може да са неща като:

 • Аварийно радио. Въпреки че не бихте могли да говорите с никого :), радиото е фантастично за да чуете последните новини, за това какво се случва, да чуете издадени заповеди и т.н.
 • Радио станция с достатъчно мощност (разгледайте възможността да придобиете лиценз и позивна за използването им)
 • Сигналното огледало и свирка са чудесни начини за привличане на внимание.
 • Фенер или челник, които са многофункционални предмети, тъй като не само ви позволява да виждате в тъмното, ще ви помогнат и да сигнализирате на по-големи разстояния.
 • Химическите светлини (пръчици) също са добри в сигнализацията.

Част 2!

One thought on “Най-важното за BUG OUT BAG 1/2

 1. Pingback: Най-важното за BUG OUT BAG 2/2 - SHTF.BG :::

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете