Най-важното за BUG OUT BAG и всичко, което трябва да знаете за направата му, част втора!

Навигация:

Не всеки знае и може да се придвижва с карта и компас. Но наличието на карта на района, в който се намирате и където ще отидете, ще ви позволи да планирате множество маршрути, да избягвате опасни терени или градски и извън градски „горещи точки“.  Дори може да маркирате място, където има ресурси, за които можете да се върнете в по-късен етап. Даже и да не можете да четете компас и карта. Това са удобни елементи, тъй като ще ви дадат указател за правилната посока, ако грубо знаете накъде отивате. Друг по-лесен вариант е да имате свалена на вашият телефон offline карта на района в който сте!

Първа помощ и хигиена

По време на извънредна ситуация тялото преминава през много стрес. Така че е жизненоважно да се опитате да поддържате възможно най-чисто и здравословно състояние. Занимавайки се с спешна помощ и от медицинска гледна точка, знаем колко бързо нещата могат да тръгнат надолу. Наличието на добра рутинна грижа, правилните лекарства и дори само основният комплект за първа помощ (F.A.K). Могат да помогнат за предотвратяване на заболявания и да помогнат на тялото да се възстанови от претърпени наранявания. Трябва да се използват течен сапун, дезинфектант за ръце, мокри кърпички, чиста вода и т.н., за да сте чисти. Не винаги ще имате времето или ресурсите да се почистите от главата до петите, но прости неща като почистване на ръцете преди да докоснете храна или почистване на опаковката правят разликата ОГРОМНА.

Без съмнение е необходим комплект за първа помощ, който трябва да имате в раницата си. Никога не знаете какъв вид нараняване или неразположение можете да получите, когато сте в екстремна ситуация. От обикновен разрез, който се нуждае единствено от почистване (дезинфекция) и лепенка, за да се предотврати инфекция, или до по-сериозно нараняване като счупена кост или сериозно кървене. Наличието на комплект, който покрива възможно най-много възможности, ще ви даде по-голям шанс. Също така, не забравяйте да включите достатъчно лични лекарства, които трябва да приемате. Ако си купите предварително направен комплект за първа помощ, обикновено остава доста малко място, което да ви позволи да добавите вашите лични лекарства. За това винаги препоръчваме човек сам да събере и окомплектова своята аптечка.

Лични предпазни средства (ЛПС)

Когато сте в екстремна ситуация или събитие, не винаги ще знаете какви опасности ще срещнете, особено в градска / урбанизирана среда. Затова също ще имате нужда и от предмети, които ще ви предпазят от тези опасности. Неща като счупени стъкла, прах и отломки от срутени сгради, през които трябва да преминете, остри и ръждиви отломки, който може да се наложи да преместите, развалини от сгради, които трябва да се преместят. Дебелите работни ръкавици, очила (маски) за защита, маски за защита на дихателната система са страхотни предмети, които да имате във вашият B.O.B, и ще ви бъдат от полза ако се сблъскате с подобен вид опасности.

Облекло

Що се отнася до облеклото, трябва да сте сигурни, какво имате в раницата. Дали са подходящи за климата и времето на годината? Така че ако е зима ще искате да имате топли ръкавици, шапка и шал и др. От друга страна, ако е лято ще искате да включите шапка или кърпа, за да се предпазвате от слънцето, допълнителна тениска, по-леко яке и т.н. Има предмети, които ще са винаги от полза, независимо от времето на годината. Бельо, слънчеви очила, дъждобран (пончо), обувки за трекинг, резервни чорапи, шамия (друг чудесен и многофункционален продукт) Ако например се прибирате от работа (а на нея ходите с костюм и вратовръзка), може да искате да включите комплект дрехи, които ще са по-подходящи за извънредни ситуации. Избирайте облеклото си внимателно и неговата годност за употреба спрямо вашият район, тъй като в определени ситуации няма да имате време за да правите промени тепърва.

Подслон и спане

Притежаването на някаква форма на подслон е друга жизненоважна част, още повече, когато времето е студено и дори проста тента ще ви предпази от стихиите. Освен това почивката не трябва да бъде нещо, което да се пренебрегва, когато сте в екстремна ситуация, и можете да спите / почивате безопасно и удобно, ще се чувствате в пъти по-добре. Фолиеви (космически одеяла), тенти, найлонови чували, спални чували, бивита, палатки и хамаци. Всички тези неща ще ви осигурят подслон от стихиите и ще ви държат по-топли и сухи. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, е да не се претоварвате, защото раницата за евакуация трябва да бъде лека и компактна. От друга страна, ако е средата на зимата, ще искате повече от фолиево спасително одеяло за сте на топло. Така че отново, това е фин баланс в зависимост от времето на годината и т.н.

Джобно ножче и мултифункционален инструмент

Включваме ги като отделен раздел, тъй като вярваме, че са жизненоважни и ще бъдат 2 отделни елемента. Които са повече от вероятно да се нуждаете и да се наложи да използвате. Ножът може да ви помогне да подготвите храна, да нацепите дърва за огън, да ви помогне да се измъкнете ако се оплетете в нещо и да отрежете всичко от паракорд до каучук. Трябва обаче да сте сигурни, че той (ножът) спазва законите на вашата страна. Многофункционалният инструмент отново има толкова много приложения от развиването на винтове, до това да ви помогнат да премахнете парче или да огънете тел. Лично ние смятаме, че можете да пренебрегнете теглото му спрямо ползите, които ще ви  донесе. Има много мулти инструменти и ножове, направете си проучвания и вземете най-доброто, което можете да си позволите. Купувайте мислейки за това, че един ден трябва да разчитате на тях, и те трябва да са здрави и да отговарят на вашите изисквания!

Разни

Сега, този раздел е мястото, където трябва да бъдете много внимателни. Добре е да включите всякакъв вид вещи, които биха ви улеснили, но не можете да сложите всичко, само защото смятате, че може да се наложи да го използвате. Бъдете внимателни и бъдете много придирчиви. Няколко неща, които със сигурност бихме включил са:

 • Комплект за шиене и безопасни игли. Имало е случаи, в които ни се е налагало да правим бързи „ремонти“ по нашите дрехи или екипировка. Дори не веднъж се е налагало да поправяме раниците, когато лентите се разкачат или се счупи някоя катарама.
 • Duct Tape и свински опашки (не напразно казват че Светът се държи на дъкт тейп и свински опашки). Чудесни за сглобяване на неща, ремонти и подслони.
 • Резервни батерии за вашият фенер или челник.
 • Бележник и химикалка / молив. Чудесни, когато трябва да записвате бележки или местоположения или да оставяте бележка с указания и т.н.
 • Готварски комплект. Улеснява готвенето.
 • Паракорд.
 • Сгъваем ръчен трион.
 • Копия на важни документи и договори (Те могат да бъдат на хартиен носител или в usb), паспорт, телефонни номера и адреси на приятели и семейство и снимки на семейство и / или приятели (в случай, че се разделите).
 • Дребни пари.
 • Резервни ключове
 • Резервен евтин телефон, зареден с основни номера.

Финални мисли

Както казахме преди има толкова много чанти, комплекти, елементи, настройки и те няма как да бъдат еднакви. Освен че е индивидуално нещо, всеки човек ще подрежда приоритетите си  по различен начин. Ако имате основите обаче, ще имате по-голям шанс да преминете през спешна ситуация, отколкото ако не го направите. Затова  B.O.B трябва да заема много малко място; можете да ги носите навсякъде със себе си. Може да имате няколко от тях, 1 или 2 у дома.  1 на работното място, които са опаковани по различен начин, за да ви позволят да се приберете у дома и да вземете по-големите раници с екипировка ако се налага.
Каквито и да са причините да ги направите. Те ще бъдат там, когато имате нужда от тях и със сигурност, по-добре е да не се нуждаете, отколкото да се нуждаете и да е твърде късно.

Към първа част -> Най-важното за BUG OUT BAG 1/2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете