[dropcap]С[/dropcap]лучвало ли ви се е да закъсате в планината по време на снежна буря? Или пътувайки към вилата да се счупи колата на магистралата. Или да отидете на разходка до някое хубаво място не далеч от града и детето да каже, че му се пие вода, а вие да осъзнаете, че нямате и няма от къде да купите. Това са само малка част от вариантите които ние наричаме “Кофти стечение на обстоятелствата” или по нашему “Прецакани сме”. В такива моменти една кутия в багажника на колата може да реши всички проблеми едновременно. От това детето да спре да мрънка до изкарването на цяла зимна нощ в колата чакайки някой да дойде да ви помогне без да се притеснявате за храна и топлина.

В тази статия ще ви дадем готов списък с неща, които да сложите в тази кутия. Но за разлика от другите ние ще ви обясним защо да сложите тези неща и каква е ползата им. Предполагам на всички ви е дотегнало да четете едни списъци с провизии и да се чудите това за какво е сега, а това как се ползва. Не всички са експерти по оцеляване и знаят как да използват околната обстановка в своя полза.

checklist

 1. [highlight color=“green“]Кутия:[/highlight] ние използваме DeWalt DS300 с размери 55 х 34 х 30 см. и тегло 4.4 кг. Причините да изберем този модел е защото е много здрав, водоустойчив, има клапа за обезвъздушаване, достъпна цена, удобна е и може да се надгражда с други модели на производителя. (Мобилната аптечка в по-малкия куфар от серията).

 2. [highlight color=“green“]Вода:[/highlight] бутилирана трапезна вода в разфасовки от 0.5 л. 6 или 8 броя се събират идеално на дъното на кутията в легнало положение. Много пъти са ни питали защо купуваме вода като можем да си налеем сами. Причината е в това че готовата бутилирана вода се налива в почти стерилна обстановка и се затваря от машина, следователно достъпа на кислород и бактерии е ограничен. Така затворена водата ще издържи повече от година. Собственоръчно налятата вода в бутилки ще издържи максимум един месец и след това ще има вкус на тиня и жабурняк, за причините сами ще се досетите.

 3. [highlight color=“green“]Уормър:[/highlight] малко пакетче с размери 13 х 10 см. съдържащо натурални съставки, което при изваждане от опаковката реагира с кислорода и се затопля. Веднъж отворен уормърът работи до около 24 часа и може да развие до 50 градуса температура. Идеята, е че ако ви е студено може да го сложите между тениската и якето от към гърба си и така да се стоплите. Ще попитате “за какво ни е това след като сме в колата и имаме парно?”. Така е но защо да хабите ценното гориво с часове след като може на цената на 1 литър гориво да се топлите почти 24 часа. В нашите кутии използваме моделите на Only Hot ,  12 и 24 часовите модели и имаме винаги по около 10 броя.

 4. [highlight color=“green“]Шоколадови десерти:[/highlight] в кофти или екстремни ситуации когато сте гладни един шоколадов десерт е като отрупана с блюда маса. Ние предпочитам стандартните десерти на Corny защото като цена и качество са максимално достъпни. В един бар от големите имате 219 kcal, 3.6g протеин, 31.6g въглехидрати и 8.4g мазнини. Друг предпочитан десерт е Snickers но при минусови температури ви трябват чук и длето за да го ядете. Обикновено 10 бр за три членно семейство в кутията са добра цифра.

 5. [highlight color=“green“]Поларено одеяло:[/highlight]всяко одеяло е вариант, просто поларените са максимално леки, компактни  и топлят максимално. Ако успеете да си намерите и такива с цип (стават на спален чувал) имате 2 в 1. Идеята да държите одеяло в колата си мислим, че я разбирате но освен да се завивате с него или да постелете на земята може да си направите навес,  да изолирате счупено стъкло, да го използвате за разпалка (нямате си на идея как гори това нещо). 2 броя добре сгънати и компресирани уплътняват добре водата и храната в кутията.

 6. [highlight color=“green“]Нож[/highlight] въпреки, че повечето от вас сигурно носите ежедневно сгъваем нож изхождайте от максимата едно е равно на нула, две е равно на едно и три е равно на две. Така че колкото повече толкова повече. Един по голям НЕ сгъваем нож и едно малко ножче в кутията винаги ще ви влезнат в употреба (когато подреждате кутията ги сложете най-отгоре за да имате максимално бърз достъп до тях)

 7. [highlight color=“green“]Фенер:[/highlight] задължителен аксесоар, препоръчваме ви да си намерите един с динамо (от тези където въртите и после свети) страхотни са когато се окаже, че батериите са паднали. и един по-малък с обикновени АА или ААА батерии. Ако се чудите защо препоръчваме АА или ААА, защото може да ги намерите на всякъде даже и в аптеките. (Фенерите също трябва да са най-отгоре в кутията)

 8. [highlight color=“green“]Телефон:[/highlight] в сегашните времена всички или повечето от нас използваме умни телефони с огромни дисплеи, хиляди функции но с един огромен проблем, адски малки батерии държащи по един ден. Точно за това си намерете или купете Nokia с фенерче и допълнително зарядно за колата. Дръжте батерията и телефона отделно във вакумни пликчета и когато се наложи го заредете и използвайте. [highlight color=“red“]Не забравяйте, че даже и без СИМ карта всеки телефон може да набере спешният телефон 112.[/highlight]

 9. [highlight color=“green“]Чаени свещи:[/highlight] малко романтика докато сте закъсали в някоя снежна преспа ще ви се отрази доста добре 🙂 (шегичка). Сега сериозно с 10 броя чаени свещи може да се стоплите в колата, да си сготвите, да си направите чай или кафе, да я използвате като стартер за по-голям огън когато “горивото” е влажно и др.

 10. [highlight color=“green“]Консерви:[/highlight] риба в зехтин, русенско варено, боб в доматен сос и всякакви други консерви са идеални за дълго складиране. 5-6 консерви са достатъчни за да не се притеснявате за храната ако закъсате. Избирайте такива консерви които имат най-големи хранителни стойности, а и винаги може да ги използвате по други начин (ЛИНК). [highlight color=“red“](Не забравяйте отварачка за консерви :)[/highlight]

 11. [highlight color=“green“]Разтворимо кафе:[/highlight] Топла чаша кафе докато сте премръзнали чакайки помощ освен да ви стопли ще повдигне и духът ви, което в кофти ситуация е много важно. Ако се чудите “Ама как така топла чаша кафе” върнете се по нагоре при чаените свещи. Десетина пакетчета са абсолютно достатъчни, а и няма да ви натежат.

 12. [highlight color=“green“]Пакетчета чай:[/highlight] същото като с кафето 🙂 няма какво да се обяснява за топлият чай в снежната преспа.

 13. [highlight color=“green“]Пакетчета захар:[/highlight] Ще се зачудите ама защо да не си взема един голям пакет захар и да си реша проблема. Големия пакет е труден за пренасяне, лесно се къса, ако се овлажни става на една огромна буца. Предполагам много от вас са забравяли пакетче захар в джоба и след време го намират, вярно въшната опакова е изтъркана и мека но всъщност захарта е запазена и годна за употреба. Съхранявайте ги по 5-6 във вакумно пликче. Вземете колкото решите, че ви трябват ние имаме по около 50 бр. в куфарите.

 14. [highlight color=“green“]Разтворима супа:[/highlight] Същото като чая и кафето, но тук имаме и малко хранителни съставки освен топлината. 4-5 пакетчета са добре дошли винаги.

 15. [highlight color=“green“]Голямо канче:[/highlight] трябва ви нещо в което да стоплите водата за кафето, чая, супата или каквото си решите. Едно канче от рода на Tatonka Handle Mug е чудесен избор. Канчето е изработено от стомана 18/8 която е безвредна и доста бързо разпределя топлината. Другото полезно нещо са мерителните линии с които лесно може следите количеството течности.

 16. [highlight color=“green“]Малки канчета:[/highlight] хубаво е когато всеки от семейството си има канче, за това вземете малки канчета за всеки член от вашето семейство.

 17. [highlight color=“green“]Термо одеяло:[/highlight] ако трябва да опишем всичките ползи от това малко фолиево одеялце няма да ни стигнат и десет страници. Просто и ясно ТЕЗИ НЕЩА СА ЖИВОТО СПАСЯВАЩИ. За всеки член от семейството по една бройка.

 18. [highlight color=“green“]Зелен lightstick:[/highlight] химическите пръчици са много полезни със зеления цвят може да сигнализирате че всички е наред. Или да го използвате като светлина в колата за да пестите от акумулатора.

 19. [highlight color=“green“]Червен lightstik:[/highlight] същото като зеленият но наопаки. С него обозначавате че нищо не е наред или като допълнителна сигнализация вечерно време освен аварийният триъгълник.

 20. [highlight color=“green“]Кибрит:[/highlight] добрият стар кибрит ако е прибран както трябва може да се използва и след 5-6 години без проблеми. А когато запалките не работят защото е много студено и газта се е свила на дъното или пък сте на висока надморска височина само кибритът е вашето спасение.

 21. [highlight color=“green“]Есбит:[/highlight] е изкуствено гориво което се ползва за готвене ако сте във влажна среда или нямате дърва под ръка. С една таблетка есбит може да кипнете доста вода или да си стоплите консервираната храна директно в консервите. Може да го намерите по туристическите магазини.

 22. [highlight color=“green“]Спален чувал:[/highlight] няма нужда от обяснения.

 23. [highlight color=“green“]Сгъваем трион:[/highlight] колкото и да сте гледали филми как се режат дърва със струна (мек трион) или от по-модерните тип верига от моторен трион не си правете илюзии. Тествали сме ги стотици пъти и по-добро от простият сгъваем трион няма. Евтин, лек, здрав и с достатъчно голяма площ за работа така че и по големи дървета няма да му се опрат.

 24. [highlight color=“green“]Батерии АА:[/highlight] 10 бройки са задължителни за резерва за фенер, станция, електрони игри и прочие.

 25. [highlight color=“green“]Батерии ААА:[/highlight] 10 бройки отново като по горе са задължителни. (някой ден ще ви научим и как да палите огън с тях)

 26. [highlight color=“green“]Радиостанция:[/highlight] в повечето китове предлагани на пазара производителите слагат малко радио на батерии и отделно станция… пълна лудост какъв е смисълът след като всяка една китайска радиостанция до 100 лв. може да слуша и радио. Но нещата са малко спортни, предполагам много колеги радиолюбители биха възроптали, че ви препоръчваме да си вземете радиостанции но в ситуация и ако знаете как да ги използвате могат да ви спасят живота.

 27. [highlight color=“green“]Паракорд:[/highlight] доброто старо тънко здраво въже… 50-60 метра са напълно достатъчни за каквото ви хрумне.

 28. [highlight color=“green“]Тоалетна хартия:[/highlight] сами се досещайте :)) 1 ролка е напълно достатъчна даже и да имате проблемен стомах.

 29. [highlight color=“green“]Пакетчета кърпички:[/highlight] същото като с тоалетната хартия. 4-5 пакета в куфара са напълно достатъчни.

 30. [highlight color=“green“]Мокри кърпички:[/highlight] хигиената е много важна когато сте го закъсали, един разстроен стомах защото сте яли с мръсни ръце може да ви докара доста главоболия.

 31. [highlight color=“green“]Паста за зъби:[/highlight] освен хигиената тук има и голяма доза психологичен ефект. Извършването на рутинни неща по време на криза ви карат да се чувствате по-добре което повдига и психическата ви стабилност и духът.

 32. [highlight color=“green“]Четки за зъби:[/highlight] за всеки член от семейството по една.

 33. [highlight color=“green“]Сапун:[/highlight] хигиена, хигиена и пак хигиена.

 34. [highlight color=“green“]Дъвки:[/highlight] хубаво е човек да подъвче дъвка когато е нервен, тук отново имаме психологическият ефект.

 35. [highlight color=“green“]Дъкт тейп:[/highlight] една ролка е абсолютно задължителна в куфара. Ролка дъкт тейп и термо одеяло може да ви спаси от измръзване ако имате счупено стъкло на колата и сте в снежната преспа.

В куфара остава още доста празно място, така че оставаме на вас да го запълните с това което мислите, че трябва да има. Разбира се очакаваме коментари какво сме забравили 🙂

П.п може да свалите нашите готови бланки за ваш списък, който трябва да държите в кутията си.

[wpdm_package id=’729′]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете