Дали лагерувате на платен къмпинг със всички екстри или сте в най-затънтените гори, има начин да направите вашето преживяване по-лесно и по-безопасно. Използвайте тези съвети или ги пригодете към вашият стил на къмпингуване.

Създаване на лагер.

1. Пристигнете по рано. Дайте си достатъчно време за да построите лагера преди да се стъмни.

2. Изберете равно място и го почистете. Ако трябва да спите на наклон, спете с главите нагоре.

3. Погледнете над вас, падащите камъни, шишарките и изгнилите клони могат да бъдат много опасни.

4. Никога не паркирайте или къмпингувайте под самотно дърво, особено на високи места. При гръмотевична буря самотното дърво ще бъде първата цел на светкавиците.

5. Разопаковайте спалните чували още щом пристигнете, така до като дойде време за лягане спалните чували ще са се разпухкали напълно и ще топлят максимално добре.

6. Подсигурете палатка максимално добре, клиновете трябва да са забити докрай и въжетата максимално опънати. Дори и малка буря може да издуха палатка заедно с цялото съдържание.

7. Ако къмпингувате на пясък или рохка земя използвайте големи камъни, които да сложите върху колчетата на палатката за да ги държат забити.

8. На скалиста почва където колчетата се забиват трудно или даже невъзможно сложете тежки камъни по ъглите вътре в палатката за да я държи изпъната и здраво на земята.

9. Проверете за потенциални опасности, като мравуняци, гнезда на оси или купчини скали, клони, листа и кори, които може да са леговища на змии и скорпиони.

10. Никога не разпъвайте палатката си или паркирайте караваната в места, които са естествени водни басейни или корита. Защото една буря на километри от вас след няколко часа може да превърне лагера ви в  бушуваща река.

11. Разположете така лагера си, че слънцето още с изгрева да го огрее. Така още от ранните часове ще събирате жизненоважна топлина.

12. Устройването на лагер в долина или дъното на каньон означава по-мрачно и студено, а ако сте по билото на планината или по върховете ще сте изложени на евентуални дъждове и силни пориви на вятъра. За това мястото на лагера трябва да е някъде по средата.

13. Всички обичаме лагерът да е близо до водата, но ако водата е застояло и неподвижна означава че рояци комари и мухи ще развалят почивката ви.

14. Ако въобще е възможно и вятърът е постоянен и от една посока, разположете така лагерът си, че вашата палатка или каравана да бъдат от подветрената страна. Така пушекът от огъня няма да опуши целият лагер.

15. По възможност винаги когато разпъвате палатката си използвайте второ дъно. Парче по дебел найлон или платнище вършат чудеса. Освен че пазят дъното на палатката от износване, се получава още една защитя от влага и студ.

16. В топло и жежко време разположете палатката си така, че входът и да бъде срещу преобладаващия вятър. Това ще помогне за охлаждането на вътрешността и ще държи комарите далеч.

17. Ако преобладаващия вятър е силен и се очаква бурно време разположете палатка си с по заострената част (която обикновено е от задната страна) срещу вятъра. Така ще избегнете навяването на дъжд вътре в палатката през входа.

От последните няколко точки е видно, че за да се застраховате и всичко да е по правилата, палатката трябва да е на платформа която да се върти на 360 градуса 🙂 За това просто се забавлявайте и разположете палатката както си искате.  

Следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете