Продължаваме със съветите как да си прекарате по-лесно и по-безопасно. Следването на нашите съвети няма да ви направи къмпингар номер 1, но спазването им ще улеснят малко живота ви… особено ако половинката ви не си пада по това.

Екипировка

18. Ако сте си купили нова палатка и за първи път ще я използвате ви съветваме да я пробвате преди това било и то по средата на хола. Няколко пъти да я разпънете и да видите кое как се прави ще ви спести доста нерви ако на терен ви се наложи да я разпъвате в дъждовно време.

19. Подлепете шевовете на палатката си. Така със сигурност ще имате суха и приятна нощ. Някой палатки в комплекта си имат тубичка със субстанция която трябва да намажете от вътрешната страна на шевовете. Ако няма потърсете в близкият алпийски магазин.

20. Препоръчваме ви да използвате палатки с алуминиеви рейки или най-добре да са от фибро стъкло. Вярно, че карбоновите са по леки но привличат светкавиците както меда мухите.

21. Ако палатката е от по-старите с алуминиеви рейки, които се поставят една в друга може да използвате възможно най-фината водна шкурка и да полирате частите които влизат в другите. Така ще пасват по-лесно.

22. Ако имате проблем с алуминиевите рейки и две части не искат да влезнат една в друга, леко нагрейте със запалка едната част при загряване дупката ще се разшири и ще може да напаснете двете части без проблем.

23. Реши ли сте да тръгнете на къмпинг с бюджетни палатка и спален чувал тип „еднодневки“ от рекламите в Метро и Практикер? Да може да го направите но в градската градина или парк. В планината не си правете шега с тези неща защото комбинацията от лоша палатка и „студен“ чувал е животозастрашаваща.

24. Някой палатки са надценени от гледна точка на капацитет. Принципно 3 метра на ширна са идеални за сам човек да си спи на воля 🙂

25. Почиствайте и подсушавайте палатка си след всяко ползване. Така ще увеличите живота и … ако не мухляса.

26. Проверявайте палатката и аксесоарите и всеки път преди да тръгнете. Счупена рейка, изгубени колчета или скъсан шев могат да ви развалят почивката.

27. Изберете си палатка с предверие. Това е полезно сухо място за вашата раница и обувки извън спалната част.

28. Закупете си допълнителната мрежа която се слага от вътрешната страна на палатка под купола. Идеално място за сушене на мокри дрехи или просто да оставите неща от първа необходимост.

29. Буболечките ги привличат ярките цветове, това означава всичко ярко извън палатката!

30. Инвестирайте в добри вълнение чорапи за туризъм. Памучните такива изпотяват доста.

31. Оставете яките рок тениски в къщи и вземете няколко дишащи такива.

32. Обличането на различни слоеве дрехи е правилният начин при къмпингуването. Имате основен слой, междинен слой (изолатор) и външен слой (яке за вятър и дъжд)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете