[dropcap]Р[/dropcap]уска униформа “Горка – 3” на БАРС. Всички говорят за това, че старите неща били по-качествени, по-издържливи и въобще направени за по-дълго ползване. До някъде сме съгласни с тези твърдения но не напълно.горка

Дълго време се чудихме дали да поръчаме тази униформа и в крайна сметка след поредният прегледан сайт предлагащ “Горка 3” на БАРС просто поръчахме. Цената на униформата + доставката, мито и ДДС излезе точно 200.00 лв. На някой може да му се стори скъпичко но любопитството надделя.

През годините сме имали възможността да пробваме адски много екипировка, било то евтина или скъпа. За това ще се опитаме да бъдем максимално обективни в ревюто.

Първото впечатление след като отворихме опаковката още в “Столична Митница” буквално беше “Мамка му, какво по дяволите е това”. Явно прекалено много снимки бяхме виждали и очаквахме доста по наситено маслено зелено, но уви истинският цвят си е на избеляло войнишко платнище от 80-те. Материя е почти същата 😉 но по тънка. Общо взето най-много се изкефихме на миризмата която лъхна след отварянето на пакета… нещо средно между мириса на военен завод и уханието на нафталин :).gorka-04 След като се прибрахме леко разочаровани започна и пробването. Панталона пасна идеално, просто беше точен по мярка и адски удобен. Може би за някой хора ще е малко по-торбест но за нас е чуден. Ластикът зад прасците пристяга крачолите много добре около краката и имитира нещо като гети.gorka-02 Като всички едновремешни клинове и униформи крачолите имат “партенки” за увиване около глезена и две връвчици, които да вържете за да не ви се измъкват крачолите от обувките. Това е пълна глупост защото какъвто и възел да направите той попада между обувката и крака ви и при ходене все едно имате камъче в обувката. Тирантите тип “раменен кобур” се оказаха доста удобни и отново по мярка, нищо че нямат регулиране и за високите хора ще е проблем защото ще стягат здраво. Дойде ред и на куртката (мамка му трябваше да поръчаме версия 4 с анорак). Горната част на униформата като кройка е замислена да седи доста широко по тялото, евентуално с цел промяна на формите му. И определено ще е огромна за по-слабите, въпреки че поръчахме точни размери. За хората свикнали да носят меки памучни дрешки или скъпи синтетики първият допир с плата на Горката ще им е доста странен, все едно си откраднал покривалото от Москвича на чичо Панчо и си се завил с него. Така, че като материя мнението ни е “Много здрава военна гад, която като се намокри ще е като сюнгер” За кройката можем да кажем, че панталона, ръкавите на куртката, качулката и затварянето на джобовете са добре замислени, другото може да се пипне много. За да не обясняваме колко джоба и ластици има прилагаме схема.кпы_enl

Но само с проба в домашни условия нямаше как да напишем каквото и да е било. За това решихме да я тестваме и в полеви условия. Условията не бяха много тежки. 16 км. нощен преход през пресечена местност и пътеки. Околна температура около 4-6 градуса и вятър от никакъв в деретата до силен по билата. Под панталона се носеха само термо боксери като бельо. В началото на прехода от към 2030 до 0030 часа под куртката се носеше само термо тениска смес между мерино и ликосел. Но след 0030 захладня заради вятъра и сложихме втора термо блуза 150 грама мерино. Докато се движихме в деретата изпотяването беше доволно но не се усещаше изстиване защото нямаше вятър. Към 0145 се наложи за около 30 минути да останем неподвижни легнали по гръб и морката куртка си показа проблемите. Изстина за по малко от 5 минути. Проблемът беше в това, че мериното извеждаше влагата от тялото но памукът го задържаше и така след 10 минути всичко беше мокро и студено. В крайна смета се наложи да извадим добрия стар триламинат от раницата и да го сложим върху якето на “Горката”.  Така вече нещата си дойдоха на място и продължихме без проблеми. Преминаването през ниски храсти, клонки и шубраци не се усеща заради дебелината на плата, а и все пак панталона има допълнителни усилващи платки. Около 0300 часа излязохме на високо било и вятъра стана доста силен. Свалихме триламината за да пробваме вятъроустойчивостта на Горката и се оказа, че НЯМА такава. Всичко си минава през нея като през мрежа за комари :). Преминаването през кал и вода не беше проблем за панталона в един момент калта направи нещо като защитен слой и повече влага и вода не проникна през тях. Сутринта към 0700 вятъра утихна и стана по-топло, в този момент вече нямаше нито изпотяване нито каквито и да е било други проблеми и предполагаме заради нощното потене плата омекна значително.

gorka-03gorka-06gorka-05Като цяло мнението ни е следното:

Много здрава работна униформа ставаща за нормално време с температури от 5 до 15 градуса, без вятър и дъжд. И ако не сте луд фен на стари Руски униформи, и не обичате да си правите кола маска на краката с панталон не си я купувайте.

П.п. 1. След прехода се наложи да поизперем Горката. Използвахме течен препарат, точната програма на пералнята .. но след изпирането цветовете избеляха още повече и станаха на бели ивици от местата където се е гънел плата при прането.

П.п. 2. Сега се чудим дали да я изперем в препарат за импрегниране и да видим дали ще има разлика в пропускливостта на вода 🙂

П.п. 3. Ако сте решили все пак да си купите такава  Горка, съвета ни е да си вземете версия 4 която е с анорак вместо куртка.

П.п. 4. Вече има и нови модели униформи от тоя век :), които вече са от синтетични материали 🙂

П.п. 5. Ще я пробваме пак, току виж си променим мнението!

One thought on “Униформа Горка 3 – БАРС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете