[dropcap]И[/dropcap]ма една приказка „Неволята учи“. Така е, но защо да чакаме неволята когато можем да се учим в свободното си време. Решихме за пореден път да си направим от нищо нещо. В крайна сметка се получи топло, водо, вятъро и какво ли не устойчиво яке. Вярно малко е кораво и сте като в ризница но в тежки ситуации е по-добре да сте сухи и топли, а не в крак с модата.

В началото бяхме решили да използваме повече материали но в процеса на изработката ги намалихме. Ето какво ви е нужно да си направи SHTF яке:

  1. Старо поларено или каквото и да е одеяло
  2. Duct Tape или казано на Български гафер, армирано тиксо, хоби тиксо и тн. (всички знаете какво е)
  3. Хубави здрави игли с голямо ухо (тия които се продават е „левчето“ не стават за нищо)
  4. Здрав изкуствен конец (за „левчето“ няма да се повтаряме)
  5. Маркер
  6. Ножица
  7. Нерви и сръчност 🙂

12

Повечето от вас ще се запитат защо не сме направили нормално яке, а точно анорак. Идята е, че анорака има възможно най-малко отвори от където да проникне вода или студ и е възможно най функционалната дреха в кофти ситуации.

09

За да започнете изработката разпънете одеялото и използвайте тениска или блуза във вашият размер за да вземете кройката. Започнете от предната част като оставите достатъчно широко деколте защото ако го направите по врата няма да може да се облича (не е еластично заради тиксото).

11

Когато сте взели кройката изрежете по маркировката (режете с 1 см. повече ако ще използвате игла и конец). След като изрежете поставете на гладка повърхност и започнете да лепите гафера. Режете с по 1-2 см повече за да залепите и от другата страна. Застъпвайте всяка следващата лента с окол 5-6 мм. Важното е да започнете да лепите от долу нагоре така всяка следващата лента ще е върху предишната по този начин водата ще се стича без проблем и няма да се задържа по ръбчетата (като керемидите на покрива).

01

 

Когато сте готови оставете настра и започнете задната част. Процедирайте по същият начин. След това напрaвете и двата ръкава. Когато сте готови със всички части имате два начина да продължите.

02

03

  1. С игла и конец да зашиете частите като при шиенето трябва да шиете от към страната с одеялото не с гафера (малко естетика шевът е добре да е от вътрешната страна 🙂 ). След това въху шефа залепяте летна, по този начин ще подлепите шева и ще предпазите от проникване на вода.
  2. Само с лента, както при първия начин но без игла и конец. (иглата и конеца увеличават времето с поне 1-2 часа)

10

След като сте готови обърнете якето от към лицевата страна и залепете лента и от външната страна на шевовете. Така якето вече е напълно защитено от вода. По ваш избор може да добавите качулка и джоб. Качулката е може би най-трудоемката част защото е пипкаво (ако искате да стане перфектно). Джобът се прави лесно от лист А4 хартия. Залепете ленти от двете страни като не забравяйте да ги застъпвате. Когато сте облепили листа залепете от двете тесни страни и едната дълга ленти (това е меката част). Когато залепвате „джоба“ към якето подгънете „меките“ части така че да се получи обем на джоба. В общи линии е това, имате си топло и устойчиво на метео „шегички“ яке. Винаги може да ипровизирате и да добавите още части или каквото ви хрумне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете