dirty-myddy-jacket

[dropcap]П[/dropcap]остоянно ни питат как се перат специализираните дрехи. И по-точно как да перем правилно екипировката си като военни униформи, тактически панталони, софт шели, хард шели, раници, обувки палатки и прочие. Прекалено много митове и легенди има за това не толкова сложно действие. Чували сме какви ли не дивотии от добавянето на сок от лимон към прането до използването на оцет и сол за по-добро почистване на петната. От сега ви казваме … оцета, олиото, солта и лимона само в салатата. На пазара може да откриете много и различни видове перилни препарати специално създадени за вашите скъпи дрехи и екипировка. Може да се открият препарите за Gore-Tex, за пух, за мерино вълна, за обувки с мембрана, за обувки без мембрана, спрейове, мазила и каквото ви дойде на акъла.

Повечето такива препарати особено ако са на марки като Grangers или Nikwax са чудесни и наистина вършат работата за която са създадени. Но като всяко по-специално нещо и цените са им по-специални. Не всеки може да си позволи да има 5-6 различни препарата всеки струващ между 20 и 30 лв. За това ще ви споделим как ние перем нашата екипировка. Както знаете ползваме както военни дрешки така и туристически и всичките ги перем точно по един и същи начин. Има няколко важни правила, които трябва да спазвате и всичко с вашата екипировка ще е наред.

Как да перем правилно екипировката си.

Най-важното, което трябва да запомните тук и по принцип е никога, никога ама никога да не използвате гранулиран прах за пране. Колкото и чисти да изглеждат дрехите на рекламите там не перат хард шел за 600 лв. а стандартни памучни чаршафи :). Препоръката ни е да използвате течни перилни препрати без омекотители. Въпросът, който бихте си задали директно е – Ама защо точно да НЕ използваме гранулиран прах за пране? Отговорът е много прост и логичен, защото ако гранулите на се разтворят и дрехата не се изплакне добре то директно сте си „запушили“ мембраната. Второто най-важно нещо е никога да не перете с температура на водата надвишаваща 40° C, защото горещата вода ще съсипе безвъзвратно екипировката ви. Трето важно правило е да проверите задължително джобовете за забравени монети, ключове, опаковки, салфетки и други боклучета. Една забравена салфетка в джоба, ще ви докара запушена мембрана и джоб който пропуска вода. Четвъртото правилно е да не се използва центрофуга или да бъде намалена до максимум 400 оборота в минута. Новите перални имат функцията за спиране на центрофугата но тогава се подгответе за мини наводнение ;). За това ако машината ви позволява да намалите оборотите на центрофугата, намалете ги на 400 оборота в минута. Петото правило е екипировката да не се суши директно на слънце. Много от вас ще кажат  – Ама защо, UV лъчите на слънцето са един от най-добрите начини за естествено дезинфекциране. Така е но не и когато екипировката ви е мокра и току що излязла от пералнята. Сушете на сянка и проветриво място. Шесто правило, спрете да си перете обувките в пералнята :). Първо защото ще ги съсипете и втора ще си счупите пералнята. Обувките се почистват в банята под душа или на мивката със стара четка за зъби.

Как да перем дрехи:

 • Проверете всички джобове за забравени вещи и боклуци.
 • Закопчейте всички ципове на джобовете.
 • Обърнете дрехата наопаки и така я сложете в пералнята.
 • Използвайте течен перилен препарат.
 • Нагласете температура на водата на максимум 40° C.
 • Намалете оборотите на центрофугата на максимум 400 оборота в минута
 • След изпиране сушете на сенчесто и проветриво място.

Как да перем обувки:

 • Отмийте калта и мръсотията с хладка вода.
 • Махнете връзките на обувките и ги изперете.
 • Със стара четка за зъби или четка за дрехи почистете под течаща вода натрупаната мръсотия, като наблегнете много на сгъванията при езика на обувката.
 • Почистете добре с четката връзката между подметката и самата обувка.
 • Извадете стелката и я изперете.
 • Обувки с мембрана е хубаво веднъж на 6-7 месеца да се пълнят с вода и да се оставят така 24 часа. По този начин ако има частично запушване на мембрана налягането на водата ще я от пуши от вътре навън.
 • Сушете на сенчесто и проветриво място.
 • Ако обувките са остарели и мембраната им вече не работи както трябва напръскайте със водозащитен спрей.

Как да перем екипировка:

Както обувките, така и палатки, раници, шалтета, седалки и тн. друга екипировка няма място в пералнята. Всичката тази екипировка се почиства внимателно и локално върху самото изцапване, като се използват меки четки за дрехи или парцалчета. Няма нужда да перете цялата си раница при положение че има петно на капака.

 • Отмийте калта и мръсотията с хладка вода.
 • Махнете връзките ги изперете.
 • Със стара четка за зъби или четка за дрехи почистете под течаща вода натрупаната мръсотия, като наблегнете много на сгъванията.
 • Сушете на сенчесто и проветриво място.
 • Ако екипировката е остаряла и мембраната и вече не работи както трябва напръскайте със водозащитен спрей.

 

Общо взето ако спазвате тези прости правила, ще си спестите много пари и нерви. Надяваме се да сме ви били полезни. Ако сте харесали нашата статия моля харесайте я и споделете, за да може и други хора да я видят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете