Смята ме , че чугунените съдове са много важни за нашето оцеляване в извънредни ситуации. Тиганите са издържливи и в случай , че се поддържат правилно могат да се използват от редица поколения.

IMG_1323

Нов чугунен тиган струва много, но често можете да откриете стар ръждясал съд при вашите баба и дядо или затрупан със стари книги на тавана. Обикновено тези тигани изглеждат доста груби и ръждясали – на пръв поглед негодни за ползване , но с малко усилия можем да ги възстановим !

IMG_1332

Първото нещо , което трябва да направите за да изчистите тигана от ръждата е да го изстържете много добре с твърда четка или тел. Дори и да изглежда на пръв поглед невъзможно , повярвайте можете да премахнете лесно всичката мръсотия и ръжда.

IMG_1335

В случай че съдовете се много ръждясали, може да е необходимо да ги накиснете в разтвор от вода и бял оцет (като от всяка от течностите добавите равно количество). Накиснете ги за около час и след това проверете дали ръждата се отделя лесно. Ако ръждата все още се сваля твърде трудно, може да оставите съдовете в разтвора в продължение на 4 часа. Проверявайте отнемането на всеки час за да предотвратите пренакисване, тъй като колкото по-дълго стои чугуна в разтвора , толкова повече се износва метала. Когато сте готови с накисването избършете добре и подсушете с кърпа или парцал.

Когато сте премахнали възможно най-много от ръждата по тигана, ще трябва да изгорите това което е невъзможно да падне на ръка – може да хвърлите чугуна направо в огъня или да го поставите във фурната вкъщи. Естествено ние предпочитаме печката , защото в градски условия това е доста по бърз и лесен начин J!

IMG_1339

Преместете решетката на фурната в най-долна позиция и поставете тигана с главата надолу, след което настройте печката на режим за самопочистване. Често това действие отнема около 4 часа. След като програмата приключи , оставете съдовете във фурната докато изстине!

IMG_1359

Преди изпичането на тигана имахме доста дебел черен слой мръсотия , която сета се е превърнала в прах. Стегнахме до голите кости на метала. Наистина изглежда доста зле , но това съвсем не е краят!

IMG_1360

Сега тигана, трябва да се изтърка отново добре с четка за да е сигурно, че е почистена всяка пукнатина и вдлъбнатина. Накрая подсушете добре с хавлиена кърпа.

IMG_1365

Тигана вече е напълно почистен, но ще трябва да се закали, Това може да стане лесно ако го намажем с олио или друга мазнина. Избършете излишната смазка с хартиена кърпа.Тиганът ще трябва да мине през печката отново и не искаме да капе мазнина по-дъното на фурната, създавайки опасност от пожар.

IMG_1374

За всеки случай служете лист алуминиево фолио за да събере всички капки мазнина които могат да потекат от намазнения тиган. Нагласете фурната на 350 градуса и печете 1 час. Изчакайте печката добре да се охлади и чак тогава извадете тиганите!

IMG_1378

Преди тигана да изстине напълно , ще трябва да се нанесе още един слой мазнина, за да може да продължи лечението, но не забравяйте да намажете отвътре и отвън.

Това беше всичко, не е ли невероятно ?  Напълно възстановени съд в който можем да готвим многократно! Колкото повече го използвате , толкова по издържлив ще е чугуненият тиган ! Съвет от нас, не използвайте никога сапун при почистването на чугунен тиган, това ще наруши доброто му покритие! Изтърквайте го с четка и изплаквайте с топла вода след всяко ползване и винаги намазвайте тигана с малко мазнина преди и след всяка употреба, така ще запазите перфектното им състояние!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете