[dropcap]К[/dropcap]акто знаете винаги сме предпочитали по тактическите неща. Точно по тази причина взехме точно тактически челник на марката Petzl. А именно Strix, избрахме него по ред причини. Компактен, лек, ударо и водо устойчив, стандартна батерия Тип AA/LR6, няколко режима на работа и разбира се глезотийката с цветния диод с три режима червен, зелен и син.

Още при поръчката очаквахме да пристигне нещо здраво и солидно стоящо в ръцете. Разби се Petzl не ни подведоха и този път. Strix се оказа една много добра инвестиция и чудесен продукт за нашите нужди. Първото нещо което ни впечатли беше двойната система за насочване на светлината, 180° хоризонтално и 120° по вертикалата.

Второто нещо, което ни грабна беше лесната и безшумна смяна на светлините. Само с едно леко завъртане на главния бутона може да смените всичките режими.

Третото но не и на последно място е използването на един брой стандартна батерия тип АА/LR6.

Много от вас ще кажат, че така челника ще свети по кратно време. Прави сте, но винаги човек трябва да си носи резервни батерии, а стандартните батерии тип АА може да намерите и в най-затънтените крайчета на света. Като цяло челникът не може да се похвали със силна светлина, но неговите максимални 40 лумена са напълно достатъчни за преход в непрогледен мрак. Освен това идеята му е и да не ви издава ако стена на специална мисия.

Най-важното според нас в крайна сметка се оказа това, че е водо и ударо устойчив. Повярвайте ни … доста „бой“ изяде но продължава да си работи като нов. Strix  се предлага в две разновидности, Strix VL и Strix IR. Вторият вариант има допълнителна IR светлина със специално предназначение, но на нас не ни беше необходимо и за това се спряхме на стандартния модел.

Повечето челници на Petzl знаете са директно закачени към лентата за глава, но не и при Strix. При този модел челникът може да бъде откачен от поставката си и посредством клипс (щипка) може да го закачите навсякъде по вашата екипировка, от колана, през презрамките на раницата, та чак до бойната ви каска.

Технически данни:

  • Материал: Поликарбонат
  • Тегло: 100 гр.
  • Тип крушка: LED
  • Батерия: 1 х АА/LR6 (в комплекта)
  • Сертификати: IP67

Производителност:

light

В крайна сметка, този челник стана неразделна част от нашата екипировка и е винаги в ежедневните ни раници. Да, не свети като морски фар, но за нашите цели и нужди е напълно достатъчен. Ако се замислите при нощен преход в гората повече от 40 лумена даже и по-малко са напълно достатъчни.

Тук може да видите пълните характеристики и данни на модела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете