[dropcap]А[/dropcap]ко разполагате с ограничено количество дърва или пък искате да си направите страхотен „котлон“ за готвене. То „Шведската свещ“ е точно за вас.

Има няколко начина да направите „свещта“. С моторен трион (за по-големи дървета), с лентов трион (за средни) и жичен трион или трионче от мултитул (за малки). Идеята на факлата е да използвате максимално горивото и да изстискате и последната капка жега от дървесината. Ако се замислите над направата ще видите как разрезите действат като комин и пламъкът е само в горната централна част, което означава че топлината се концентрира точно в средата. Много е важно спрямо дебелината на дървото да прецените колко сряза да направите, 4,6,8 и тн. Колкото са повече толкова по бързо ще изгаря и ще губите топлина. Точно за това на факлата от снимките избрахме да направим 6 сряза и така дървото горя около 4-5 часа. Също така имайте в пред вид, че избора на дървесина също е от значение. Букът гори и се разпалва по бавно, по скоро тлее. Чамът гори бързо с добре изразен пламък, но изгаря значително по-бързо.

Ето и точните инструкции как да си направите сами свещта:

Изберете дървото и го поставете изправено. (Спрямо дебелината използвайте различни начини да го режете) В нашия случай използвахме малка моторна резачка.

05

04

В зависимост от дебелината изберете колко сряза да направите.

03

Не режете до края оставете достатъчно здраво дърво за стабилност.

02

Когато сте готови с прорезите, има няколко начина да запалите „свещта“

1. Бензин. спирт или масло. Изсипете малка част в центъра на срезовете и запалете. Огъняте ще запали тънките върховете на триъгълницте и така дървото ще започне да гори.

2. Въглен от друг огън. Тук се иска доста духане за да го разпалите.

3. Тънки клечици и суха трева. Но трябва да внимавате да не го затлачите.

01

След като огънят се разпали, остава само да сложите тенджерата или тигана за готвене и да внимавате да не загори, другото е само наслада!

06 07

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето използване на този сайт. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете